vineri, 17 aprilie 2015

Constelatiile de Familie din experienta mea

Metoda Constelatiilor de Familie a fost dezvoltata de Bert Hellinger si rafinata de cei formati de el de-a lungul timpului. N-am sa intru in detalii tehnice despre istoria acestei metode, dar am sa vorbesc despre aceasta metoda din perspectiva mea, a persoanei care a abordat unele probleme personale prin aceasta metoda.
Constelatiile de Familie au aparut in viata la momentul oportun, atunci cand psihoterapia traditionala nu ajungea in mijlocul problemei ce o doream rezolvata. Da, psihoterapeutii trec si ei printr-un proces terapeutic de durata, iar un psihoterapeut fara analiza personala si sute de ore de psihoterapie nu prea se poate numi ca a facut formare in psihoterapie, dar asta este alta poveste. Astfel, terapeuta mea de la acea vreme mi-a recomandat un grup de constelatii de familie. A fost pentru mine un moment cu o mare incarcatura emotionala. Informatiile curgeau ca un rau si mi-a luat o perioada destul de lunga sa le pot procesa si integra.
Aceasta metoda a constelatiilor de familie se lucreaza in grup, se considera ca este necesara energia grupului pentru a putea lucra, dar este nevoie si de foarte multe persoane pentru a crea o constelatie. Pentru unele persoane la prima vedere seamana cu psihodrama (o metoda terapeutica). Se dau rolurile, persoana intra in rol si exploreaza acel rol, acea fata a sa. Dar e mai mult de atat, aceasta prima perceptie de psihodrama este, la prima vedere, ca varful unui iceberg.
Grupul este coordonat de o persoana care se numeste facilitator, grupurile se intrunesc in spatii suficient de mari incat sa incapa 10-30 de participanti, dar pot fi si mai multi. Persoana care doreste sa “lucreze”o anumita problema se aseaza langa facilitator si este intrebata ce anume doreste sa lucreze, care este problema ce doreste sa o abordeze in acea zi. Problemele pot varia in functie de persoana, fie ca e vorba de relatie cu o persoana, o problema de sanatate, o situatie dramatica. Orice reprezinta o sursa de neplacere din viata unei persoane poate fi abordata ca tema de lucru in propria constelatie. Dupa acest moment, in general, urmeaza ca persoana sa aleaga reprezentanti pentru sine si pentru alte persoane relevante in constelatia sa, sa le dea rolul “te rog sa il/o reprezinti pe X”, iar persoanele se vor aseza in sala asa cum simt nevoia sa o faca in noul lor rol.
Eh… si de aici incepe sa devina ciudat… Intodeauna la grupurile de constelatii de familie, la primele constelatii ma uit la expresia noilor veniti, a celor care au fost trimisi de diverse persoane si nu au nici cea mai vaga idee de ce urmeaza sa li se intample. La inceput totul pare a avea ceva mistic, vrajitoresc, unii povesteau ca au venit cu ideea preconceputa ca ar putea fi o sarlatanie. Scepticismul dureaza fix o constelatie, sau pentru cei mai sceptici pana sunt participanti intr-o constelatie sau e randul lor sa isi lucreze constelatia. Din momentul acela orice gand ca e ceva necurat la mijloc dispare. Dar ramane intrebarea: totusi ce e asta?! Nu e logic! Cum poate vorbi el ca sotul meu (cand nu l-a vazut niciodata, cand nimeni din sala asta nu ma cunoaste)?!
Pentru a ne linisti logica, Bert Hellinger incearca sa explice metoda cat mai bine si de altfel toti psihoterapeutii care au lucrat metoda incearca sa dea o explicatie stiintifica. Dar orice explicatie stiintifica ce o dau ei, este contrazisa de fizicieni. Hellinger considera ca avem conexiuni inconstiente cu stramosii nostri, pe multe generatii. In viziunea lui cea mai buna explicatie pentru modul in care funtioneaza constelatiile de familie este teoria  rezonantei morfice a lui Rupert Sheldrake. Teoria rezonantei morfice explica cum ajungem sa fim “ïncalciti, innodati” in destinele stramosilor nostri. Campurile de energie au « memorie si influenta » si conecteaza prezentul cu oameni, locuri etc. din trecut. Aceste conexiuni inconstiente nu sunt nici influentate genetic si nici nu sunt amintiri reprimate, ci campuri de energie. Dezechilibrele acestor campuri de energie in istoria familiei noastre (transgenerational) ne afecteaza viata actuala. Hellinger sustine, pornind de la teoriile lui Dr. Albrecht Mahr, ca aceste campuri de energie sunt legate cu fizica cuantica.
Evident fizicienii considera aceste teorii nefondate, deoarece nu exista dovezi ca efectele cuantice ar afecta in vreun fel nivelul biologic.
Indiferent de teorie (puteti cauta cartile lui Bert Hellinger pentru aceasta parte teoretica legata de cum functioneaza “stiintific”constelatiile de familie) dupa ce iti lucrezi constelatia proprie, invariabil ajungi la o singura concluzie: functioneaza.
Fie ca te multumesti sa vezi problema cu care te confrunti ca intr-un tablou sau ca o piesa de teatru pe o scena, fie ca astepti efectele in timp ale constelatiei, oricum rezultatul este acelasi: functioneaza.
Sunt clienti pe care ii trimit la grup de constelatii de familie, pentru a lucra mai mult anumite aspecte, dar indifferent de persoana, nu recomand nimanui sa mearga la constelatii de familie daca nu vede in particular si un psihoterapeut sau consilier, pentru a facilita integrarea informatiilor ce vin deodata cu lucrarea problematicii in constelatii de familie.
Pentru mine fiecare constelatie lucrata ramane vie in memorie si imi da constant material de lucru cu mine insami.
Mi-ar placea sa aflu mai multe povesti despre cum v-a influentat , v-a afecat sau v-a schimbat viata metoda constelatiilor de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu